•  
  •  

Bányamúzeum lézerszkennelése

2014 végén kezdte meg a bánya teljes felmérését egy földmérő csoport két fővel, valamint egy Leica Nova MS 50 Multistationnal.

A felmérés 10 napot vett igénybe. A talajszint, valamint az az alatti teljes bányatérség 3*3 cm-es ponthálóval lett bemérve, melynek minden egyes pontja xyz koordinátákkal rendelkezik. A felmérés kezdetén két pontot tettünk le GNSS rendszer segítségével. A továbbiakban e pontokat felhasználva további alappontokat tettünk le a mérőállomással. A tájékozás minden esetben egypontos tájékozás volt, a linearitás, valamint a helyhiány miatt. A mérés folytán 37 állást csináltunk, úgynevezett kupolaszkeneket. A kupolaszkenek jelentése abban nyilvánul meg, hogy a műszer a körülötte lévő összes olyan dolgot, amiről megfelelően visszajön, a lézerjel rögzíti az előre betáplált paraméterek alapján. Betudjuk állítani a pontok sűrűségét, valamit a kívánt távolságot, amin belül szeretnénk szkennelni. Mi ezt a lehetőséget kikapcsoltuk, mivel nem voltak olyan nagy távolságok, amelyek zavaróak lehettek volna.

A mérés folyamatában a bányajáratok szűkössége okozta a legnagyobb fejtörést, mivel a Leica Nova MS 50 Multistation 1,5 méternél közelebbről nem gyűjti a pontokat. Ezt a műszerbeállítást több állásponttal és több méréssel tudtuk kiküszöbölni.

A szkennelést megelőzően képesek vagyunk fotókat készíteni, ám erről a bányában letettünk a megfelelő fényviszonyok hiánya miatt. Ezen funkció kikapcsolását követően a szkennelt pontok a valós színeket nem kapják meg, amit a fotózást követően gyűjtene a műszer. A szkennelt pontok ezután csak az intenzitás alapján különböztethetőek meg. A visszavert jel intenzitását követően tudjuk megkülönböztetni az anyagi minőséget, valamint a távolságot.

Az intenzitás színei a sötét pirostól a világos sárgáig terjednek.

Álláspontonként több tízezer - körülbelül 40.000 - georeferált pontot gyűjtött a műszer. A bányatérség és a felette lévő felszín összességében megközelítőleg 1.5 millió ponttal lett felmérve.

A tájékozási hiba egyik mérésnél sem haladta meg az 0,6 cm-t. 

 

 

 

Szakterületeink

Földmérő, bányamérő és mérnöki szolgálat a szénhidrogén bányászat és kapcsolódó ipar szakterületén.

work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
talajvedelmi_rekultivacios.jpg
 
 
nyomtatas.jpg
 
 
ekozmu.jpg
 
 

Szakmai blog

Áprilisban GISopen 30. Gázkonferencia és kiállítás
Idén is Leica RoadShow Pontfelhőből a világ

 

 

 

Kapcsolat


Tel.:+36(32) 783-636
Fax.:+36(32) 782-263

geoflame@geoflame.hu
www.geoflame.hu

H-3100 Salgótarján, Május 1. út 77.
 

Nagyobb térképre váltás

 

 
Minden jog fenntartva - GeoFlame 2014