•  
  •  

Helyszínelés 3D pontfelhővel

 

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság és a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület szervezésében valósult meg a Közlekedésbiztonsági Nap, ahol egy megrendezett balesetet és mentést mutattak be. Munkatársaink 3 dimenziós képet alkottak a helyszínről és a törött gépjárművekről. A pontfelhő képet, az adatok feldolgozását követően mutattuk be, Vágvölgyi Zoltán baleset-megelőzési előadásán. A 3D helyszínelés alappontok kihelyezésével kezdődött, GNSS GPS vevővel.
 

 

Az alappontok a tájékozás miatt szükségesek, ezáltal tudjuk a felmért pontokat megfelelően térképhelyesen ábrázolni. A pontra állást követően a tájékozási hiba pár milliméteres pontossággal lett meghatározva. Ennek a pontos tájékozásnak köszönhetően lehet elkerülni a szellemképnek nevezett átfedési hibát, amikor a két mérés elcsúszik egymástól.  A pontos pontfelhős mérést Leica Nova MS 50 Multistation-nel hajtottuk végre. Manuálisan kijelöltük azt a poligonos területet, amellyel lehatároltuk a szkennelni kívánt részt, jelen esetben a baleseti helyszínt. A kijelölést követően van lehetőségünk a pontsűrűség meghatározására. Ezzel a részletességet tudjuk növelni, amivel természetesen a szkennelési idő is egyenes arányban növekszik.  A helyszínelésnél 13 méteren 2 cm-es pontosságot választottam. Ez hozzávetőlegesen 200 ezer felmért georeferált pontot tartalmaz állásonként.
 
Az ilyen pontsűrűséghez tartozó szkennelési idő 13 perc állásonként. 3 helyről teljesen le tudtuk fedni a kívánt szkennelési helyszint, ezáltal a 3D helyszínelés háromnegyed órát vett igénybe 600 ezer felmért ponttal. 
A felmért pontfelhő ezután bármikor elővehető és akár valós modellezésre is alkalmas a későbbiekben.   
 
 

Szakterületeink

Földmérő, bányamérő és mérnöki szolgálat a szénhidrogén bányászat és kapcsolódó ipar szakterületén.

work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
talajvedelmi_rekultivacios.jpg
 
 
nyomtatas.jpg
 
 
ekozmu.jpg
 
 

Szakmai blog

Áprilisban GISopen 30. Gázkonferencia és kiállítás
Idén is Leica RoadShow Pontfelhőből a világ

 

 

 

Kapcsolat


Tel.:+36(32) 783-636
Fax.:+36(32) 782-263

geoflame@geoflame.hu
www.geoflame.hu

H-3100 Salgótarján, Május 1. út 77.
 

Nagyobb térképre váltás

 

 
Minden jog fenntartva - GeoFlame 2014