•  
  •  

Szénhidrogének Magyarországon

 

Az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt a hazai kereslet a szénhidrogének (kőolaj, földgáz) és származékaik iránt mint „nyersanyag” és mint a belőlük előállítható késztermékek iránt.
A magyar kormány koncessziós szerződés keretén belül kívánja a szénhidrogén bányászat fenntartását és ez a folyamat el is indult.

 

 

 

 

 

 

 

A hazai kutatás, kitermelés régmúltra tekinthet vissza – de a jelenlegi gazdasági, politikai helyzet új cégeknek is lehetőséget ad ezen ipar megvalósítására. A bányászathoz szükséges „tőke” főként külföldről érkezik, a befektetők és pénzügyi csoportok nagy „olajvállalatokon” keresztül fióktelepeikkel és leányvállalataikkal végzik tevékenységüket országunkban. Jelenleg az ország több térségében indult fúrólyukas bányászati beruházás amelyek hozzák a befektetők elképzeléseit és ezáltal lendületet ad a koncessziós „bányászkodásnak”.
 
Az átlagember ebből eleinte még nem sokat profitál, de középtávon biztosan minden honfitársunk valamilyen módon kapcsolatba kerül a kitermelésre kerülő szénhidrogénekből származó eredményekkel.
A bányászati beruházások szinte minden esetben „idegen” tulajdonú ingatlanon, azaz legtöbbször magántulajdonosok földjein és ingatlanjain helyezkednek el. A jelenleg érvényben lévő jogszabályi háttér ezt lehetővé teszi, természetesen a megfelelő kártalanítás ellenében.
 
A szénhidrogén bányászatból befolyó pénzügyi eredmények után a bányavállalkozók jelentős bányajáradékot - azaz adót fizetnek az Államnak.
Az alábbi *térkép mutatja a jelenlegi szénhidrogén koncessziós területeket ahol már működnek a bányavállalatok.
 
*az MBFH publikus nyilvántartása alapján
 
 
 
 

Szakterületeink

Földmérő, bányamérő és mérnöki szolgálat a szénhidrogén bányászat és kapcsolódó ipar szakterületén.

work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
talajvedelmi_rekultivacios.jpg
 
 
nyomtatas.jpg
 
 
ekozmu.jpg
 
 

Szakmai blog

Áprilisban GISopen 30. Gázkonferencia és kiállítás
Idén is Leica RoadShow Pontfelhőből a világ

 

 

 

Kapcsolat


Tel.:+36(32) 783-636
Fax.:+36(32) 782-263

geoflame@geoflame.hu
www.geoflame.hu

H-3100 Salgótarján, Május 1. út 77.
 

Nagyobb térképre váltás

 

 
Minden jog fenntartva - GeoFlame 2014