•  
  •  

Újabb koncessziós területek

A NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM ÉS A MAGYAR BÁNYÁSZATI ÉS FÖLDTANI HIVATAL KÖZÖS KÖZLEMÉNYE
 
Újabb nyolc szénhidrogén-koncesszió nyerteséről született döntés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A harmadik alkalommal- szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére - meghirdetett bányászati koncesszió kapcsán az O&GD Central Kft. négy (Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa), a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. két (Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány) területre, a HHE GROUP Kft. (Lakócsa) és a hazai koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő, a régióban aktív kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. (Püspökladány) egy-egy területen nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére. A nemzeti fejlesztési miniszter 2015 áprilisában tette közzé a bányászati koncessziós felhívásokat. A tízből nyolc felhívásra összesen 17 pályázat érkezett, amelynek mindegyike formailag érvényesnek minősült. Az élénkülő verseny, a befektetők hazai szénhidrogén-koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezetet alacsony beruházási aktivitás jellemzi.
 

A nemzeti fejlesztési miniszter a koncesszióról és a bányászatról szóló törvények rendelkezéseinek megfelelően, a pályázatok értékelésére létrehozott minősítő bizottságok javaslata alapján döntött a koncessziók megadásáról, melyről a nyertes pályázók írásban értesítést kaptak. A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 90 nap áll rendelkezésre, amely határidő miniszteri döntés alapján egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható. Mivel a Sellye területére kiírt szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére, valamint a „Dubicsány I. – szén” bányatelekre vonatkozó barnakőszén feltárására és kitermelésére irányuló koncessziós pályázati felhívásokra nem érkezett ajánlat, azokat a tárcavezető eredménytelennek nyilvánította.
A koncessziók célja a hazai bányászati beruházások ösztönzése, a kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése, ezzel a felelős és fenntartható ásványvagyon-gazdálkodás megvalósítása, az ellátásbiztonság növelése. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal további területek esetében is elkészítette az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatokat, amelyek alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben újabb koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi.
 
 
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Magyar Bányászati és Földtani Hivatal
 
 
Budapest, 2015. november 25.
www.mbfh.hu
 
 

Szakterületeink

Földmérő, bányamérő és mérnöki szolgálat a szénhidrogén bányászat és kapcsolódó ipar szakterületén.

work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
work teaser 1
 
talajvedelmi_rekultivacios.jpg
 
 
nyomtatas.jpg
 
 
ekozmu.jpg
 
 

Szakmai blog

Áprilisban GISopen 30. Gázkonferencia és kiállítás
Idén is Leica RoadShow Pontfelhőből a világ

 

 

 

Kapcsolat


Tel.:+36(32) 783-636
Fax.:+36(32) 782-263

geoflame@geoflame.hu
www.geoflame.hu

H-3100 Salgótarján, Május 1. út 77.
 

Nagyobb térképre váltás

 

 
Minden jog fenntartva - GeoFlame 2014